Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
113 bezoekers
  Overzicht
  Trefwoord
  Wetten
    < Home < Wet & Recht < Regeling

Wet & Recht

Medische hulpmiddelen


· Regelingen
Zorgverzekeringswet (Zvw)


De meest gangbare medische hulpmiddelen zitten in het basispakket en worden betaald door uw zorgverzekeraar. Andere vallen onder de aanvullende verzekering of moet u zelf betalen. Vraag altijd eerst informatie aan bij uw zorgverzekeraar voordat u een hulpmiddel aanschaft.

Het pakket
Onder de medische hulpmiddelen vallen bijvoorbeeld prothesen, speciale of aangepaste schoenen, loophulpmiddelen, gehoorapparaten, pruiken, voedingssondes, stoma's, incontinentiematerialen, steunkousen, zuurstofapparaten, infuuspompen, diabeteshulpmiddelen, aangepaste communicatiemiddelen en inrichtingselementen zoals bedverhogers of antidecubituskussens en -matrassen. Ook voor een hulphond kunt u vergoeding vragen bij uw zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben hun eigen richtlijnen voor het recht op bepaalde hulpmiddelen en voor het vergoeden, repareren en vervangen. Allergeenvrije en stofdichte bedhoezen en eenvoudige sta-op-stoelen zitten niet meer in het basispakket. Zie ook bij sta-op-stoelen.

Een medisch hulpmiddel aanvragen
Voordat u een medisch hulpmiddel aanschaft dat u vergoed wilt krijgen, heeft u meestal vooraf toestemming nodig van uw zorgverzekeraar. Bij uw aanvraag is meestal ook een voorschrift of toelichting van uw behandelend arts nodig. Het verschilt per zorgverzekeraar hoe lang u moet wachten voordat het hulpmiddel geleverd kan worden. Vraag dit na en houd er rekening mee bij uw aanvraag. 

Sommige hulpmiddelen vallen onder andere regelingen
Hulpmiddelen die nodig zijn op het werk of op school moet u of uw werkgever aanvragen bij UWV. Hulpmiddelen en aanpassingen in huis  kunt u in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) bij de gemeente aanvragen. In de praktijk leiden de verschillende regelingen nogal eens tot afstemmingsproblemen, bijvoorbeeld als u een elektrische rolstoel krijgt via de Wmo en de omgevingsbesturing op die rolstoel via de Zorgverzekeringswet.

Leveranciers
Bij een naturapolis moet u in principe naar een leverancier gaan met wie uw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Die regelt dan de betaling. Bij een restitutiepolis mag u zelf de leverancier kiezen. U betaalt het hulpmiddel dan zelf en dient de rekening in bij uw zorgverzekeraar. Bij een combinatiepolis hangt uw vrijheid af van de bepalingen voor de levering van dat hulpmiddel.Bij twijfel over leveranciers geldt: altijd eerst informatie inwinnen uw zorgverzekeraar.

Keuzemogelijkheden
Voor veel hulpmiddelen is in de polis vastgelegd welk type u vergoed krijgt. Bij een restitutiepolis moet u voor een duurder type meestal het verschil zelf betalen.  Voor meer informatie over de kwaliteit van hulpmiddelen en de service van leveranciers kunt u afgaan op ervaringen van patiŽntenverenigingen of op de resultaten van het kwaliteit en bruikbaarheidsonderzoek hulpmiddelen Zie website Vilans. 

Eigen risico
De kosten die de leverancier van het hulpmiddel in rekening brengt bij uw zorgverzekeraar vallen onder het verplichte eigen risico. 

Voor meer informatie

· Gegevens geldig per
27 februari 2012

22 april 2012





VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon