Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
49 bezoekers
  Overzicht
  Trefwoord
  Wetten
    < Home < Wet & Recht < Regeling

Wet & Recht

Een eigen bedrijf beginnen


· Regelingen
Individuele Re-Ôntegratie Overeenkomst (IRO)
Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ)
Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening jonggehandicapten (Wajong).
Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO)


Denkt u erover na om een eigen bedrijf te starten? Het kan een prima mogelijkheid zijn voor mensen met een handicap of ziekte. Er zijn verschillende regelingen waar u gebruik van kunt maken bij het starten van een eigen bedrijf.

Met een eigen bedrijf bepaalt u zelf waar, wanneer en hoe u werkt. U kunt het werk dus meer dan in loondienst afstemmen op uw eigen mogelijkheden en beperkingen. Als u zakelijk inzicht hebt en niet bang bent om risicoís te lopen, is het zelfstandig ondernemerschap een goede manier om uw geld te verdienen. 

OriŽnteren
Een eigen bedrijf starten begint met een oriŽntatiefase. U heeft een idee dat u zo concreet mogelijk moet maken. Dat kan bijvoorbeeld door met vrienden of familie erover te praten en veel informatie te verzamelen. Daarnaast is het nodig om realistisch naar u zelf te kijken. Naar uw sterke kanten, maar ook naar uw fysieke en emotionele grenzen. Het is ook goed om te onderzoeken of uw bedrijf kans van slagen heeft. Een goede voorbereiding is heel belangrijk:

 • nadenken over het geld, misschien moet u een lening aanvragen;
 • onderzoeken of voorzieningen voor uw ziekte of handicap vergoed worden;
 • onderzoeken of uw bedrijf een succes kan worden;
 • advies vragen bij de Kamer van Koophandel;
 • uitzoeken of u bepaalde vergunningen of diploma's nodig heeft;uitzoeken wat u moet regelen bij de Belastingdienst.

Het uitwerken van uw ideeŽn doet u in een ondernemingsplan. In dit plan beschrijft u gedetailleerd de doelstellingen en de haalbaarheid van het bedrijf. Dat is nuttig voor u zelf, omdat u dan alles op een rijtje heeft gezet, maar ook noodzakelijk wanneer u bijvoorbeeld geld wilt lenen bij een bank of UWV.

Het is ook mogelijk om naast een baan in deeltijd voor uzelf te werken. Op die manier bent u verzekerd van een basisinkomen. Bovendien kunt u bekijken of een eigen zaak wat voor u is. Het is verstandig om hier goed over na te denken. De combinatie van een baan en een eigen bedrijf kan heel belastend zijn. Het is verstandig om uw plannen met uw werkgever te bespreken.

Verzekeren voor verlies aan inkomen en pensioen
Werkt u als zelfstandig ondernemer of zzpíer (freelancer), dan bouwt u geen oudedagsvoorziening op. Er zijn veel financiŽle producten waarmee u uw inkomen kunt aanvullen als u stopt met werken. Raadpleeg een pensioenadviseur voor meer informatie en advies. Ook bent u als zelfstandige niet wettelijk verzekerd voor verlies van inkomen bij ziekte en arbeidsongeschiktheid. . U moet hiervoor zelf geld reserveren of een particuliere verzekering afsluiten. De premie van arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zelfstandigen is meestal erg hoog, maar wel aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Sommige beroeps- en brancheverenigingen bieden collectieve verzekeringen aan met een lagere premie.

Wanneer verzekeraars u weigeren vanwege uw handicap, bepaalde oorzaken van arbeidsongeschiktheid uitsluiten of u een verhoogde premie berekenen, kunt u ook een vangnetverzekering afsluiten bij een particuliere verzekeraar. Dat is een verzekering met een vaste premie voor een uitkering op het niveau van het sociale minimum. De verzekeraars hebben hierover afspraken gemaakt met de regering. De vangnetverzekering staat open voor ondernemers die korter dan vijftien maanden werken als zelfstandige.

Wordt u zelfstandige vanuit loondienst of een uitkering, dan kunt u een vrijwillige Ziektewet- of WIA-verzekering afsluiten bij UWV. U wordt hiervoor niet gekeurd en u hoeft ook geen gezondheidsverklaring in te vullen. Er geldt een vaste, wettelijke premie. Uitkeringen worden op dezelfde manier berekend als bij werknemers. U moet deze verzekering afsluiten binnen dertien weken nadat de verplichte werknemersverzekering via uw werk of uitkering is gestopt. Deze verzekeringen vallen in veel gevallen gunstiger uit dan de vangnetverzekering. Meer informatie vindt u op de website van Welder weldergroep.nl.

Startersvoordelen
Om als startend ondernemer  van allerlei (belasting)voordelen gebruik te kunnen maken (zoals zelfstandigenaftrek) moet u minimaal 1225 uur per jaar (gemiddeld 23,5 uur per week) met uw onderneming bezig zijn. Voor mensen met een arbeidshandicap of zogenaamde SFB-status wordt de norm gehanteerd van 800 uur per jaar. Dat is ongeveer 16 uur per week. SFB staat voor structurele functionele beperkingen. Deze status wordt toegekend op basis van beoordeling door UWV.

Starten vanuit een arbeidsongeschiktheidsuitkering
De arbeidsdeskundige van UWV kan u helpen om te onderzoeken of uw plannen haalbaar zijn. Hij of zij kan u ook helpen bij de voorbereiding van de start van uw bedrijf. U kunt ook een IRO aanvragen, een individuele re-integratieovereenkomst. U volgt dan een re-integratietraject waarin u begeleid wordt bij het opzetten van een eigen bedrijf. Daarbij kunt u zelf een startersadviesbureau kiezen.

Gaat u starten als zelfstandige dan kan UWV u ondersteunen met:

 •     een voorbereidings- en starterskrediet, als u nog niet gestart bent met uw bedrijf;
 •     een vergoeding voor begeleiding bij uw werk als zelfstandige;
 •     een vergoeding voor voorzieningen op en rond uw werkplek;
 •     een vergoeding voor vervoer van uw woonadres naar uw onderneming en terug;
 •     een aanvulling op uw inkomen gedurende maximaal de eerste vier jaar van uw ondernemerschap (inkomenssuppletie)

Is uw eigen bedrijf een succes en kunt u het werk volhouden? Dan krijgt u misschien minder of geen uitkering. Als uw inkomen (nog) onzeker of sterk wisselend is en u wordt ziek wordt, krijgt u uw oude uitkering opnieuw. Blijkt een eigen bedrijf niet haalbaar en stopt u met uw bedrijf? Dan krijgt u uw oude uitkering weer terug.

Starten vanuit een WW-uitkering
Heeft u een WW-uitkering dan kunt u op twee manieren een eigen bedrijf beginnen:

 • voor minder uren een WW-uitkering krijggen. U heeft dan geen toestemming nodig om een bedrijf op te zetten. Alle uren die u besteedt aan uw  bedrijf tellen mee voor het werkbriefje (ook al leveren ze geen inkomen op).
 • kiezen voor een startperiode van maximaal 26 weken met de uitkering als voorschot.  In die periode hoeft u niet te solliciteren. Gaat de u na 26 weken fulltime door met het bedrijf, dan stopt de WW-uitkering. Parttimers krijgen nog wel een uitkering voor de overige uren. Als blijkt dat ondernemerschap toch niet de oplossing is, dan wordt de onderneming gestopt en uw uitkering voortgezet als u nog recht hebt op ww.

Starten vanuit een bijstandsuitkering
Wilt u  een eigen bedrijf  starten vanuit een bijstandsuitkering en krijgt u daarvoor toestemming van de gemeente, dan kunt u  een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).  De gemeente moet dan wel van oordeel zijn dat starten als zelfstandige voor hen de snelste weg uit de uitkering is.

Meer informatie
Bij de Kamer van Koophandel (KvK) kunt u hulp en advies krijgen bij de voorbereiding van uw bedrijf. Op de website van de KvK kunt u een ondernemerstest doen. Er is ook een voorbeeld van een ondernemingsplan te vinden dat u gratis kunt downloaden. Ook organiseert de KvK speciale startersdagen op verschillende locaties.
kvk.nl

Bij de Belastingdienst kunt u informatie krijgen over de fiscale aspecten.
belastingdienst.nl

Bij het UWV kunt u meer informatie krijgen over starten vanuit een bijstandsuitkering en voorzieningen.
UWV

· Gegevens geldig per
27 februari 2009

22 april 2012

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon