Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
82 bezoekers
  Overzicht
  Trefwoord
  Wetten
    < Home < Wet & Recht < Regeling

Wet & Recht

Zelf autorijden
Autorijden geeft u veel vrijheid, maar het is duur en u moet er veel voor regelen zoals aanpassingen van de auto en een keuring voor het rijbewijs.

Soorten aanpassingen
Auto’s kunnen worden aangepast voor het rijden met vrijwel elke handicap of beperking. Van extra stuur- of rembekrachtiging tot volledige handbesturing of aanpassingen. Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) stelt vast welke aanpassingen u nodig heeft voor de besturing of bediening van de auto. Bij  alle andere aanpassingen beoordeelt de gemeente of UWV of ze voor u noodzakelijk zijn. Daarbij gaat het om aanpasingen zoals een kofferbaklift en oprijgoten voor een rolstoel die ook voor een passagier bedoeld kunnen zijn.

Waar aanvragen?

  • Auto-aanpassingen voor werk of opleiding vraagt u aan bij UWV. Als uw inkomen niet te hoog is zorgt UWV voor een bruikleenauto. Komt uw inkomen boven de grens, dan vergoedt UWV alleen de aanpassingen aan uw auto. Het gaat daarbij alleen om aanpassingen  die speciaal voor gehandicapten zijn ontwikkeld. Het installeren van bijvoorbeeld een automaat of een standaard rembekrachtiging hoort hier dus niet bij. Meer informatie vindt u onder Vervoer van en naar werk of opleiding.
  • Auto-aanpassingen voor privé-gebruik vraagt u aan bij het Wmo-loket in uw gemeente. De meeste gemeenten vergoeden auto-aanpassingen alleen als andere oplossingen (zoals groepsvervoer of de regiotaxi) echt niet mogelijk zijn. Meer informatie vindt u onder Privévervoer.

Krijgt u geen auto van gemeente of UWV, dan kunt u een aanvraag indienen bij een speciaal fonds, zoals de Algemene Nederlandse Gehandicapten Organisatie (ANGO). Voorwaarde is dat u niet met groepsvervoer kunt reizen. Eventueel kan MEE u helpen om een fonds te vinden en een vergoeding aan te vragen.

Waar aanpassen?
Wanneer u aanpasingen aan uw eigen auto wilt laten vergoeden door UWV, kunt u zelf een bedrijf uitzoeken dat de aanpassing voor u regelt. Bedrijven die zijn gespecialiseerd in het aanpassen van auto‘s vindt u op de website van Auto Aanpassers Nederland. Laat wel eerst een offerte maken en stuur die samen met het formulier Aanvraag vergoeding vervoer op. Als u de kosten vergoed krijgt, kunt u uw auto laten aanpassen. Voor het aanpassen van een bruikleenauto van Welzorg is een offerte niet nodig. Als u uw eigen auto laat aanpassen, moet u hem wel laten keuren door de RDW. Meestal kan het aanpassingsbedrijf dit voor u verzorgen. Dit is niet gratis.

Tweedehands auto kopen
Tweedehands aangepaste auto's worden aangeboden op verschillende websites, bijvoorbeeld bij ANGO, de Vereniging Spierziekten Nederland en Auto Aanpassers Nederland.

Voorbereiding rijlessen
Om rijles te mogen nemen, moet u een Eigen verklaring invullen met vragen over uw gezondheid. U kunt deze kopen bij rijschool, gemeente, CBR-regiokantoren en theorie-examencentra. Wanneer u gehandicapt bent, is de kans groot dat u één of meerdere vragen met 'ja' moet beantwoorden. Of misschien twijfelt u vanwege uw handicap zelf over uw medische geschiktheid. Neem dan contact op met het CBR ruim voordat u gaat lessen.

Naar aanleiding van uw Eigen verklaring kan het CBR u doorsturen naar een medisch specialist of revalidatiearts. Deze moet dan vaststellen of er medische bezwaren zijn om veilig deel te nemen aan het verkeer. Ook zal vaak een rijtest plaatsvinden. Hierin bekijkt een deskundige van het CBR of u goed kunt sturen, gas geven en remmen. Ook uw reactievermogen wordt getest. De deskundige zal u verder adviseren over nuttige aanpassingen van de auto. Door de keuring en rijtest kan het wel even duren voor u rijlessen kunt nemen. De diensten van het CBR zijn gratis, maar  de Eigen verklaring niet. Soms moet u betalen voor het huren van een lesauto voor de rijtest.

Rijlessen nemen
Voor uw rijlessen kunt u terecht bij gespecialiseerde rijscholen met aangepaste leswagens. Na vijf à tien lessen met de voorgestelde aanpassingen zal het CBR u oproepen voor een nieuwe rijtest. Het CBR kijkt dan of alles naar wens verloopt. U legt uiteindelijk hetzelfde praktijkexamen af als ieder ander. De examinator is wel speciaal opgeleid voor het afnemen van examens bij mensen met een handicap. Wanneer u slaagt, worden eventueel noodzakelijk aanpassingen door middel van codes op uw rijbewijs vermeld.

Verlenging rijbewijs
Soms krijgt u een rijbewijs voor een beperkte periode. Bij verlenging kan opnieuw medisch onderzoek of een rijtest nodig zijn. Het is daarom aan te raden verlenging een half jaar van tevoren aan te vragen om te voorkomen dat u het nieuwe rijbewijs te laat krijgt en niet de weg op mag.

Herkeuring
Als er iets verandert in uw gezondheidssituatie dat de rijvaardigheid kan beïnvloeden, moet u opnieuw een Eigen verklaring invullen. Dan volgen er vaak een medisch onderzoek en een rijtest om vast te stellen welke aanpassingen u nodig hebt om weer veilig de weg op te kunnen. Als u klachten hebt die niet door aanpassingen zijn te verhelpen zoals ernstige vermoeidheid, problemen met het gezichtsvermogen of epileptische aanvallen, kan het CBR uw rijbewijs intrekken. Het verzwijgen van gezondheidsproblemen is niet verstandig: het levert risico’s op voor uzelf en uw medeweggebruikers. Bovendien kan de verzekering weigeren te betalen als u schade veroorzaakt. Zijn uw klachten incidenteel en voorspelbaar? Dan hoeft u alleen de auto te laten staan als u merkt de klachten zich (gaan) voordoen.

Verzekering
Vergeet niet om uw verzekeringsmaatschappij te vragen of de aanpassingen gevolgen hebben voor de verzekering. Dat kan door een kopie van uw rijbewijs en de brief met beperkende bepalingen van het CBR op te sturen. Vraag de verzekeringsmaatschappij expliciet om een reactie, dan weet u zeker of de  dekking van de verzekering klopt.

Belasting
Wordt uw auto zwaarder door de aanpassing, dan wordt dat extra gewicht niet meegeteld bij het vaststellen van de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Voor een bestelauto die is aangepast voor het vervoer van een rolstoel betaalt u minder belasting bij de aanschaf (bpm). Dit moet u aanvragen via het formulier Bestelauto – Gehandicaptenregeling. U betaalt ook minder motorrijtuigenbelasting. Hiervoor moet u het formulier Verzoek motorrijtuigenbelasting bijzonder tarief/vrijstelling invullen en opsturen. Beide formulieren vindt op belastingdienst.nl.

 

Meer informatie
regelhulp.nl
rechtopwmo.nl
uwv.nl
autoaanpassers.nl
mee.nl

rdw.nl

cbr.nl

· Gegevens geldig per
13 februari 2009

26 oktober 2012

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon