Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
67 bezoekers
  Overzicht
  Trefwoord
  Wetten
    < Home < Wet & Recht < Regeling

Wet & Recht

Openbaar vervoer


· Regelingen
NS, assistentie gehandicapten
OV begeleiderskaart
Valys, bovenregionaal vervoer voor gehandicapten


Voor gehandicapten bestaan er een aantal speciale voorzieningen voor het openbaar vervoer. U kunt een beroep doen op een OV-Begeleiderskaart (begeleider rijdt gratis met u mee) of NS-assistentie bij het in-, uit- en overstappen.

OV-Begeleiderskaart
Als u alleen met begeleiding met het openbaar vervoer kunt reizen, dan mag uw begeleider gratis mee. U kunt hiervoor een OV-begeleiderskaart aanvragen bij de Nederlandse Spoorwegen (NS). Zelf moet u wel een kaartje kopen. U kunt de OV-Begeleiderskaart gebruiken in trein, bus, tram en metro. De kaart is ook geldig op enkele veerdiensten in de Benelux. Hebt u een visuele handicap? Dan mag uw begeleider gratis meereizen naar diverse Europese landen. U moet uw eigen kaartje wel in Nederland kopen.

De OV-Begeleiderskaart staat op uw naam en u kunt zelf bepalen wie u als begeleider meeneemt. Een hulphond voor gehandicapten mag gratis mee, zonder kaartje. De OV-Begeleiderskaart is minimaal een jaar geldig. Voordat hij verloopt, krijgt u automatisch een nieuw aanvraagformulier toegestuurd.

Viziris abonnement
Voor reizigers met een visuele beperking en een OV-Begeleiderskaart is er een speciaal abonnement voor de OV-chipkaart: het Viziris-abonnement. U betaalt dan een vast bedrag per maand voor het reizen met de bus, metro en tram (niet in de trein). Meer informatie vindt u op de website OV-chipkaart.nl.

Reizen per trein met hulp bij in- en uitstappen
Hulp bij in- en uitstappen van de trein kunt u aanvragen bij het Bureau assistentieverlening gehandicapten van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Deze dienstverlening is gratis maar niet altijd beschikbaar. De NS verleent assistentie op iets meer dan een kwart van de stations in Nederland. Op sommige stations kunt u in de spits of ís avonds geen hulp krijgen. Kijk op de website van de NS (ns.nl) of de stations die u aandoet tijdens uw reis toegankelijk zijn.

Treinreizen na 22.30 uur (of voor 9.00 uur de volgende dag) moet u uiterlijk om 19.30 uur aanmelden. Informeer tijdig in geval u twijfelt. U kunt de assistentie ook aanvagen bij Valys. Dan moet u dit uiterlijk vier uur voor aanvang van de reis doen.

Meer informatie
ns.nl
Aanvragen OV-Begeleiderskaart: tel. 0900-1462 (€ 0,10 p.m.)

Bureau Assistentieverlening Gehandicapten: tel. (030) 2357822 (dagelijks van 7.00 - 23.00 uur)


valys.nl
Tel. 0900-9630 (lokaal tarief, van 6.00 - 1.00 uur), teksttelefoon 0900-8410 (€ 0,10 p.m.)

OV-chipkaart.nl

· Gegevens geldig per
29 januari 2012

22 april 2012

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon