Nieuws Wet & Recht Hulpverleners Markt Onderzoek Spierziekten Webwinkel Links Hulpmiddelen Vereniging Mijn VSN Normale lettergrootte Grote lettergrootte Grootste lettergrootte
VSN - Vereniging met veel gezichten
HomeWord lid E-mail Myocafé
Menu
   Vereniging Spierziekten Nederland
deze site internet

sitemap: Sitemap lettergrootte: Lettergrootte

Momenteel online:
50 bezoekers
  Overzicht
  Trefwoord
  Wetten
    < Home < Wet & Recht < Regeling

Wet & Recht

Privévervoer
Voor vervoersvoorzieningen die nodig zijn om u in het dagelijks leven vrij te kunnen bewegen (leefvervoer) kunt u aankloppen bij de gemeente.

Vervoer binnen de regio valt onder de Wmo. Voor vervoer buiten de regio -  in  plaats van of in aanvulling op openbaar vervoer - kunt een beroep doen op Valys.

Vervoer binnen de regio
Vervoer in de vrije tijd, bijvoorbeeld naar supermarkt of familie kunt u aanvragen bij het Wmo-loket van uw gemeente. Of u een vervoersvoorziening krijgt, of er medische keuring nodig is en welke eigen bijdrage u moet betalen kan per gemeente verschillen.

Wilt u een andere voorziening dan de gemeente u aanbiedt? Dan moet u zelf beargumenteren waarom u die nodig hebt. MEE  kan u helpen bij het aanvragen van een vervoersvoorziening.

Soorten voorzieningen
De gemeente heeft drie soorten voorzieningen:

  • collectieve voorzieningen zoals groepsvervoer in een taxi of busje; zie ook leerlingenvervoer;
  • individuele voorzieningen zoals een aangepaste auto in bruikleen, een handbike of scootmobiel;
  • aanvullende voorzieningen zoals een vergoeding voor het aanpassen van uw eigen auto, een kilometer- of taxikostenvergoeding, of een vergoeding van rijlessen of accessoires als een krukkenhouder. Vaak geldt hiervoor een maximumbedrag per jaar.

Gemeenten zoeken meestal naar de goedkoopste oplossing. Ze vergoeden daardoor eerder groepsvervoer dan een dure individuele voorziening. Een auto krijgt u al helemaal bijna nooit van de gemeente. Krijgt u de voorziening niet, dan kunt u soms een beroep doen op een fonds zoals het Ango-fonds (ango.nl of 033 465 43 43).

Besparingsbijdrage mag niet!
Let op: sommige gemeenten vragen u een zogenaamde besparingsbijdrage. Ze laten u dan bijvoorbeeld als u een scootmobiel krijgt de prijs van een fiets terugbetalen. Het is aan te raden om dan bezwaar aan te tekenen en in beroep te gaan want deze besparingsbijdrage is in strijd met de Wmo.

Vervoer buiten de regio
Wilt u verder reizen dan vijf zones buiten uw woonplaats, dan mag u geen gebruik meer maken van de gemeentelijke vervoersvoorzieningen. U kunt dan een beroep doen op aanvullende voorzieningen voor het openbaar vervoer of op een speciaal vervoerssysteem van deur tot deur (Valys).

Valys is een landelijk vervoerssysteem van deur tot deur met busjes of taxi’s, tegen een tarief dat vergelijkbaar is met dat van het  openbaar vervoer. In de praktijk heeft Valys een aantal nadelen:

  • Valys is niet altijd betrouwbaar. De taxi kan een kwartier eerder of later dan het afgesproken tijdstip verschijnen. Moet u ergens per se op tijd zijn, bijvoorbeeld vanwege een bruiloft of een treinaansluiting? Boek dan een rit met aankomstgarantie;
  • uw rit kan erg lang duren omdat Valys uw vervoer mag combineren met het vervoer van andere reizigers. Officieel mag uw reis hierdoor maximaal twee keer zo lang duren. De extra kilometers gaan niet van uw kilometerbudget af;
  • u kunt maar een beperkt aantal kilometers reizen tegen het lage tarief: 450 kilometer als u met de trein kunt reizen en 2250 kilometer als dit niet mogelijk is (aantallen voor 2012). Reist u meer, dan betaalt u een flink hoger tarief (altijd nog goedkoper dan een taxi).

De kilometerprijs wordt fors hoger wanneer u het kilometerbudget overschrijdt, maar blijft goedkoper dan een gewone taxi. U mag 1 begeleider gratis meenemen en nog maximaal 3 reisgenoten voor hetzelfde kilometertarief dat u betaalt.

Reis boeken
Boeken kan 24 uur per dag via valys.nl en tussen 6:00 uur 's ochtends en 1:00 uur 's nachts ook telefonisch. Het is verstandig u om ten minste 1 dag van tevoren te boeken, maar in de meeste gevallen kan boeken nog tot 1 uur voor vertrek. Bij een rit met assistentieverlening is de vooraanmeldtijd 4 uur.

Valyspas aanvragen
Om te reizen met Valys hebt u een pas nodig die kun aanvragen op valys.nl. U moet aantonen dat u de pas nodig hebt met een OV-begeleiderskaart van de NS, een gehandicaptenparkeerkaart of een bewijs dat u recht hebt op Wmo-vervoer, een Wmo-rolstoel of een scootmobiel. Voor een hoog kilometerbudget hebt u een indicatie nodig. Op de website van Argonaut Advies (hpkb.nl) vindt u een aanvraagformulier en meer informatie over de voorwaarden.

Meer informatie


Neem vooral ook contact op met uw gemeente of raadpleeg de website van uw gemeente.

· Gegevens geldig per
13 februari 2012

22 april 2012

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480
e-mail: vsn@vsn.nl - Bank: ING 1422400

disclaimer - colofon